Вегетариански рецепти

ригатони със сирене рикота и гъби

x4
Какво е необходимо?

200 гр. рикота

250 гр. гъби печурки или пачи крак

3 с.л. зехтин, 1-2 скилидки чесън

100 мл. бяло вино

сол, черен пипер, нарязан магданоз

1 пакет Ригатони Variva от зелена леща

След това?
  • Варете ригатоните според инструк- циите за „ал денте“ и запазете малко от водата на варене.
  • Сложете измитите и нарязани гъби в загрят тиган, заедно с чесъна. Гответе на умерен пламък за 1-2 мин и овкусете със сол, черен пипер и магданоз. Когато гъбите са почти готови и водата им се е изпарила, залейте с бялото вино. Оставете виното да изври и махнете гъбите от котлона.
  • Поставете рикотата в купа и разбър- кайте с малко от водата, в която сте варили ригатоните, докато се получи крем. Смесете крема с гъбите.
  • В загрят тиган се смесват ригатоните и кремът с гъбите за 1 мин. Сервира се поръсено с пресен магданоз и черен пипер на вкус.

ригатони с песто от рукола и чери домати

x4
Какво е необходимо?

240 гр. чери домати

20 гр. кедрови ядки, зехтин

1 пакет Ригатони Variva от шарен боб

За пестото:

100 гр. рукола

50 гр. кедрови ядки

65 гр. пармезан, грана падано или пекорино

1 скилидка чесън

6 с. л. зехтин, сол и черен пипер

След това?
  • Ригатоните се варят в подсолена вода, според инструкциите за „ал денте“.
  • В това време чери доматите, нарязани на половинки, се сотират няколко минути в тиган с предварително сгорещен зехтин.
  • Добавят се пестото и сварените ригатони заедно с 1-2 с.л. от водата, в която са врели. Разбърквате заедно за не повече от 1 минута. Ако се държи по-дълго на котлона, пестото потъмнява и губи от вкуса си.
  • Поръсва се с кедрови ядки, предварително запечени на сух тиган, и се сервира.

арабиата с ригатони от нахут

x4
Какво е необходимо?

2 супени лъжици зехтин

2 скилидки чесън, нарязан на ситно

1-2 сухи люти чушки

500 гр. домати на кубчета

1 пакет Ригатони Variva от нахут (250гр.)

4-5 листа босилек, накъсан на едри парчета Грана Падано (пармезан) по желание

След това?
  • Запържете чесъна и лютите чушки в зехтин, докато потъмнеят леко.
  • Отстранете чушките и добавете доматите в тигана.
  • Подправете със сол и черен пипер на вкус и оставете на тих огън.
  • Добавете малко количество от водата, в която сте сварили ригатоните.
  • Добавете соса към сварените ригатони и смесете.
  • Поръсете с накъсания босилек и сервирайте!