Класически рецепти с месо

ригатони от шарен боб с наденички

x4
Какво е необходимо?

4 наденички

Зехтин, балсамов оцет, розмарин

1 глава червен лук

3-4 скилидки чесън

1 ч.л. резене на семена

4 червени чушки (консерва)

250 гр. Ригатони Variva от шарен боб

300 мл. доматен сок

След това?
  • Нарежете наденичките, натрийте със зехтин и ги запечете в грил тиган заедно с малко розмарин, докато получат хрупкава коричка.
  • Ригатоните се варят спрямо инструкциите за „ал денте“, запазете малко от водата, ако искате да разредите соса.
  • В кухненски робот се накълцват заедно червеният лук, семената резене, чушките, няколко листа розмарин, щипка сол и черен пипер. Сместта се изсипва в голям тиган с 1 с.л. зехтин, добавя се смачканият с преса чесън и се поставя на котлона, разбърквайте често.
  • Готовата смес се изсипва в чиния върху сварените ригатони от шарен боб, като добавите от наденичките.

ригатони с чери домати и аншоа

x4
Какво е необходимо?

400 гр. Ригатони Variva 100% леща

600 гр. разни чери и други малки домати

2 с.л. доматено пюре

60-70 мл зехтин

5 гр. морска сол

3-5 гр. сол

3 скилидки чесън

1 с.л. нарязан магданоз

1-2 с.л. каперси

5-6 филета аншоа

по желание и вкус – много босилек

много пармиджано

След това?
  • В подходящ съд за варене на макароните запържваме морската сол, докато започне да “пука”, заливаме с достатъчно за варенето на макароните количество вода, по възможност гореща.
  • В дълбок тиган запържваме в останалия зехтин предварително нарязан на възможно най-тънки филиики чесън до златист цвят и отявлено приятен аромат. Добавяме накълцаните филета аншоа и каперси, много бързо разбърквам и прибавям доматеното пюре, леко да се запържи.
  • Междувременно следим съда за варене на пастата – щом водата кипне, прибавяме ригатоните да се варят, като следя времето, обозначено на опаковката. Отнемаме от огъня и оцеждам минута по-рано от необходимото на опаковката време.
  • В тигана добавяме чери доматите, разполовени, сол и магданоза. Гледаме да съвпадне времето за кипване на черидоматената салца с отцеждането на ригатоните. Отцедената паста, без изплакване добавяме в соса и варим около минута, при непрекъснато бъркане. В самият край на операцията прибавяме шепа листа от босилек. За по-изразен и характер – ръсим обилно с пармиджано при сервиране.

ригатони от нахут със скариди и рукола

x4
Какво е необходимо?

1 пакет Ригатони Variva с нахут

морска сол

черен пипер

зехтин (extra virgin)

1-2 скилидки чесън, нарязани на ситно

1 суха люта чушка, счукана в хаванче

200г. обелени скариди

1/2 малка чаша бяло вино

1-2 супени лъжици доматено пюре или 6 сушени домата, разбити в блендер

1/2 лимон, сок и малко от кората

1 пълна шепа рукола, нарязана на едро

След това?
  • Варете ригатоните само 5 минути, премахнете от горещата вода веднага, като запазите от нея за добавяне в соса.
  • Загрейте зехтин в голям тиган и поставете чесъна и лютата чушка. Когато чесънът започне да тъмнее, поставете и обелените скариди в тигана. Задушете за около минута.
  • След това се добавят доматите и бялото вино за още няколко минути. Поставете сварените ригатони в тигана и изключете котлона.
  • Нарязаната на едро рукола и лимоновият сок също се добавят. Ако искате да направите соса по-течен, може да използвате от водата на сваряване. Подправете със сол и черен пипер.
  • Готовото ястие разделете в четири чинии, като отгоре поръсите с настъргана лимонова кора и останалата рукола.

карбонара с ригатони от нахут

x4
Какво е необходимо?

250 гр. Guanciale (свинска буза)

150 гр. Сирене Pecorino romano
(солено овче сирене)

1 пакет Ригатони Variva от нахут (250гр.)

5 яйца

Черен пипер на прах

Зехтин (само ако използвате бекон, а не Guanciale).

За алтернатива на Guanciale използвайте бекон, а Pecorino romano, може да замените с пармезан.

След това?
  • Почистете Guanciale от кожата и я нарежете на филийки.
  • Запържете в тиган без мазнина до придобиване на златист цвят.
  • Добавете предварително сварените ригатони. Разбъркайте и оставете на бавен огън за 3 мин.
  • Разбийте яйцата с вилица в купа, добавете черен пипер.
  • Добавете сиренето, разбъркайте - сосът е готов.
  • Добавете соса в тигана на изключен котлон, разбъркайте добре и сервирайте.

ригатони от леща със сьомга и спанак

x4
Какво е необходимо?

1/2 кг. спанак

200 гр. сьомга

2 скилидки чесън

50 гр. праз лук

2 с.л. зехтин

2 с.л. лимонов сок

250 гр. домати на кубчета

1 пакет Ригатони Variva от зелена леща

След това?
  • Варете ригатоните само 5 минути и запазете водата от варенето им. Спанакът се бланшира за 2-3 минути с малко зехтин и лимонов сок.
  • Сьомгата се нарязва на кубчета и се запържва от всички страни, до полу- чаване на коричка. Малко преди да е готова, се слага ситно нарязаният праз, счуканият чесън и доматите на кубчета. Към соса се добавя малко от водата, в коята са сварени ригатоните.
  • Ригатоните се отцеждат и към тях се добавя сосът от спанак и сьомга. Овкусява се със сол и черен пипер. Готви се още 4-5 минути докато вкусовете се омесят добре.
  • Добавя се и Пармиджано-Реджано